Till midsommar är det i princip obligatorisk med en midsommarkrans i håret, men jag älskar kransar och har gärna en hårkrans vid andra festliga tillfällen också. Ofta får jubilaren som fyller jämt prydas med en blomkrans under festen men om man skall leva efter mottot att hela livet är en fest borde man få ha hårkrans jämt! Snusmumriken får vara förebild med sin blomsterkrans på hatten. Tycker jag fler herrar skulle våga pröva på!
Traditionen att bära huvudkrans är ingen ny trend även om man kan tro det på alla konstgjorda blomkransar som varenda bloggare springer runt med. Ingen vet riktigt när man började göra blomsterkransar, men man har i alla fall hittat en krans i en egyptisk grav som tidsbestämts till ca 5000 år gammal. Kransen som symbol för ära, seger eller annan framgång användes i antikens Grekland och i det gamla Kina. Och fortfarande får vinnaren av Vasaloppen et lagerkrans runt halsen som bevis på sin seger. Kanske är det den känslan som gör att man känner sig så speciell med en hårkrans på huvudet, man blir liksom lite mer kunglig och speciell med en blomsterkrona.
Hur gör man en midsommarkrans då? Är det svårt att göra en hårkrans själv? Nej, svårt skulle jag inte säga att det är, men det tar tid. Det är lätt att linda sin egen men har man inte den tiden kan man så klart beställa en huvudkrans i blomsterbutiken. Om man tycker om DIY och att pyssla så kommer jag här visa tre olika modeller på blomsterkrans till håret som passar till midsommar eller andra härliga sommarfester!
För alla tre kransarna är steg 1 och 2 samma. De beskrivs vad du behöver för material och hur du förbereder växterna.
1. Steg ett är att skaffa sig lite fina blommor att binda med. Oavsett om du köper i en butik eller plockar blommor själv så är det viktigt att de snittas och får stå och dricka i sig vatten under några timmar. Gör man inte detta så vissnar blommorna snabbt och det är tråkigt när man lagt ner massa tid på att knåpa ihop sin skapelse. Jag brukar plocka blommorna dagen innan och sedan sätta dem på en sval och skuggig plats utomhus under natten. Då är de vattendragna till dagen efter och håller så länge som möjligt!
2. Material som är smidigt att använda är svart blomstertråd, floratejp, myrtentråd och en avbitartång, och kanske en sax eller sekatör att klippa blommor med.
Hur man gör en klassisk midsommarkrans
Den första kransen är en klassisk midsommarkrans och här kan du lära dig grunderna för hur du binder en vanlig huvudkrans.
3. Börja med att riva av en bit floratejp från rullen. Dra ut den så att klistret kommer fram och snurra fast den högst upp på en svart tråd. Tejpen gör så att blommorna och tråden som lindas senare fastnar bättre.
Fortsätta att rulla in tråden samtidigt som du drar i tejpen.
När du har ungefär 5-7 cm kvar tar du en till tråd och lägger jämte den första. Sedan lindar du in dem bägge två och fortsätter att snurra. På så sätt får du en lång tråd som räcker runt huvudet.
4. Böj tråden så den blir rund eller lite oval som ditt huvud.
Fäst ihop ändarna med en bit tejp efter att du prövat storleken runt ditt huvud.
Gör metallstommen lite lös om du vill göra en tjock krans. Sätter du den för tight och sedan lindar på massa blommor blir den för liten när den är klar eftersom blommorna gör att kransens innerdiameter krymper en aning. Gör du en tunn krans så kan man istället ta ett ganska exakt mått.
5. Dela in dina blommor i små buketter. Jag använde ca 40 stycken till min krans som jag ville göra ganska smal. Blåbärsris har fin grön färg och blir inte lika blaffigt som björk i midsommarkransen.
Jag hade också plockat lite rödklöver. Klipp till buketter som är ca 5-7 cm långa och ta bort fula blad.
Jag tyckte inte det blev tillräckligt blommigt och insåg att jag behövde plocka lite mer blommor. Eftersom jag inte orkade gå nån lång vända gick jag ut på balkongen och snodde lite blommor där.
6. Fäst myrtentråden genom att snurra den några varv runt stommen.
7. Ta en av buketterna och lägg längs med stommen. Snurra fast med några varv så du känner att det sitter, men dra inte så hårt så du skär igenom stjälkarna.
Lägg på nästa bukett så att tråden från varvet innan inte syns. Snurra några varv igen och fortsätt på samma sätt.
8. När du kommer till slutet kan det bli lite pilligt men lyft lite på den första buketten och försök att sticka in några blommor där som du kan surra fast så tråden döljs.
Klipp av tråden när du inte ser skarven längre.
Fäst tråden runt stommen några varv.
9. Skall du använda midsommarkransen på en gång så är du klar nu! Har du gjort kransen dagen innan den skall användas så duscha den med en sprayflaska och lägga i en tät plastpåse i kylskåpet eller svalt utomhus. Då håller den sig fräsch och fin till nästa dag.
Snabb och lätt blomkrans
Det här är en nätt krans som påminner om de fejkade som varit så på modet senaste åren. Jag tycker att det enkla är snyggast ibland så här har jag struntat i blommor helt och bara använt små kvistar av blåbärsris. Börja på samma sätt som den klassiska midsommarkransen och tejpa ihop två ståltrådar.
2. Börja med att tejpa ihop två metalltrådar precis som på den förra kransen.
3. Böj ena änden till ett U. Tejpa ihop den till en ögla.
4. Fäst myrtentråden i den änden där öglan är, precis nedanför öglan. Ta en eller två blåbärskvistar i taget. Linda några varv och täck tråden med nästa kvist så den inte syns. Här har jag inte varit så petnoga utan ville bara att det skulle gå fort!
5. När du lindat hela stommen och har några centimeter kvar så böj den kala änden till ett U.
Denna krok hakar du i öglan som du gjorde i början. Denna metod är bra om man är osäker på storleken på personen som skall bära blomsterkransen.
6. Skall du använda blomkransen på en gång så är du klar nu! Har du gjort kransen dagen innan den skall användas så duscha den med en sprayflaska och lägga i en tät plastpåse i kylskåpet eller svalt utomhus. Då håller den sig fräsch och fin till nästa dag.
Blomdiadem
Har du lite blommor eller ont om tid är ett blomsterdiadem ett bra alternativ. Du behöver bara linda hälften så mycket så det går åt färre blommor och tar kortare tid att göra. Detta blomsterdiadem blev lite bröllopsaktigt eftersom jag använde vita blommor. Det skulle mycket väl kunna va ett blomstersmycke till en brud, brudtärna eller brudnäbb.
Faktiskt så påminner blomsterdiademet mig lite om det diadem lilla Älvmor hade när hon gifte sig en gång på 80-talet. Fast hennes var i konstgjorda blommor och levande blommor är så mycket vackrare!
Jag plockade en söt blomma i skogen som jag aldrig sett förut.
Krabban som läst biologi hjälpte mig att nyckla fram att det var en slags pyrola, trogligtvis Pyrola rotundifolia eller Vitpyrola. De liknar liljekonvaljer lite grand och har en ganska stark doft, lite hyacintaktig. Tänk vad mycket det finns att upptäcka i skogen!
Till ett blomsterdiadem behöver du förutom ståltråd, myrtentråd och tejp ett fint siden- eller organzaband.
3. Här räcker det med en ståltråd. Linda den med floratejp precis som när du gör de andra kransarna.
4. Linda sedan ett smalt sidenband i en fin färg runt ståltråden. Lämna några decimeter på varje sida så bandet går att knyta i nacken. Jag hade bara ett brett band så det fick duga. Ett smart sätt att snabbt släta ut skrynkliga sidenband som jag lärt mig av Älvis är att ta fram platt-tången och dra dem där några gånger. Vips har du släta band på några sekunder utan att behöva mecka med strykbrädan. Sjukt smidigt!
5. Säkra bandet genom att linda en färgad myrtentråd runt sidenbandet.
6. Böj hela stommen till en U-form.
7. Fäst myrtentråden i ena änden och börja försiktigt linda på blommorna.
7. Jag gjorde diademet lite tjockare ju närmare mitten jag kom. På mitten vände jag på blommorna och la dem med spetsarna åt andra hållet så diademet blir symetriskt. Linda hela vägen till stommen tar slut.
8. Klipp av tråden och fäst den genom att snurra några varv runt stommen.
9. Skall du använda blomsterdiademet på en gång så är du klar nu! Har du gjort blomdiademet dagen innan det skall användas så duscha det med en sprayflaska och lägga i en tät plastpåse i kylskåpet eller svalt utomhus. Då håller den sig fräsch och fin till nästa dag. Knyt banden i nacken med en rosett och låt ändarna hänga ner på ryggen eller klipp av så de inte syns när du provat ut lagom storlek.
Inspirerande inlägg med underbara kransar!
Kram Christina